Nawoord

Het was in het voorjaar van 2004 dat ik van mijn vader hoorde dat hij bezig was om een boekje samen te stellen over het militaire kerkhof op Terschelling. Nadat hij me had verteld over de achtergronden van zijn initiatief wilde ik hem ook helpen om dit te realiseren. We hebben toen samen de eerste uitgave gerealiseerd.

Nu, in 2006, ben ik in de gelegenheid geweest om ook zelf het kerkhof op Terschelling te bezoeken. De gelegenheid was bijzonder. Mijn ouders waren 50 jaar getrouwd en ze hadden de rest van de familie uitgenodigd voor een weekend op Terschelling. Zo kwamen wij zondag 8 oktober op het kerkhof terecht.

Voor mij was het bijzonder omdat ik twee jaar geleden alle informatie over de graven had verwerkt in het boekje. En nu sta je daar.

Mijn eerste ingeving was om een paar foto's te maken zoals je dat doet als toerist. Maar na de tweede foto schoten de gedachten over het boek van mijn vader door mij heen. Zijn boek werd ook voor een deel mijn boek, zo beleefde ik dat. Ik besefte dat bij elk graf wat beschreven was in zijn boek, ook een foto moest komen te staan om het boek compleet te maken.

Ik heb toen samen met mijn zoon Sander van elk graf een foto gemaakt. Deze foto's zijn nu toegevoegd aan dit boek.
Zo hebben we met drie generaties meegewerkt aan deze uitgave, welke op ons allen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Op 4 mei 2007 waren mijn vader en ik aanwezig bij de dodenherdenking op Terschelling. Het kerkhof was een grote bloemenzee. Dit was dé gelegenheid om opnieuw van alle graven een foto te maken. Deze foto's zijn nu toegevoegd aan deze website.

Meerdere reacties heb ik ontvangen over de website, ook met aanvullende informatie. Deze informatie is allemaal aan de website toegevoegd.

 

Stef van Kolck