A  B  C  D  F  G  H  J  K  L  M  P  R  S  T  W

58     60     vorige alfabetisch          volgende alfabetisch

Dubas, Zbigniew Jan Kazimierz

Grafnummer 59
Rang Pilot Officer (porucznik) Nr. P-0932 P.A.F.
Squadron 301 Dywizjon Bombowy Ziemi Pomorskiej, Polish Air Forces
Geboortedatum / leeftijd 28 jaar
Als vermist opgegeven 23 juni 1942
Type vliegtuig Wellington IV, Z-1345 GR-D
Aangespoeld 15 juli 1942
Begraven 18 juli 1942, 18.00 uur
Vader  
Moeder  
Partner  
Woonplaats Gorlice, Polen
   

Bijzonderheden

 

Aangetroffen tussen km. 14 en 15.

Uit dit toestel 2 mannen begraven op Schiermonnikoog, 1 begraven in Ulrum en 1 in Nijmegen (J.A. Meller).

Toestel door Flak neergeschoten.
   
Uit "Gevleugeld verleden" van Ab A. Jansen

In de nacht van 22 op 23 juni 1942 was het weer de Poolse luchtmacht die hier een nieuw offer bracht. De Wellington MK IV Z1345 GR-D van het 301ste (Poolse) Squadron, die was uitgezonden om Emden aan te vallen, stortte die nacht neer in de Noordzee, vermoedelijk 18 km ten noordwesten van Terschelling. Enkele berichten die het vliegtuig in nood uitzond en die in Engeland werden opgevangen, lichten een tip van de sluier op die dit vliegerdrama omgeeft. Vermoedelijk werd het ergens in het doelgebied aangeschoten of kreeg het 'panne' en 'hinkte' de kreupele Wimpey op Engeland aan. Om 02.38 uur werd op Hemswell een bericht ontvangen met het verzoek een 'fix' (kruispeiling) te geven; een kwartier later werd een SOS ontvangen.

Een tweede 'fix' werd een uur later, om 03.14 uur, gegeven en een nader bericht ontvangen: 'vijandelijke jagers; we hebben geen dinghy'. Veel fantasie is er niet nodig om het drama te proeven. Kennelijk werd dus tot overmaat van ramp het reeds in moeilijkheden verkerende vliegtuig door een Duitse nachtjager onderschept en aangevallen. Vermoedelijk werden de rubberboten, die in de motergondels waren opgeborgen, door de vijandelijke actie vernield. De Wellington stortte in zee; de juiste plaats is niet bekend.

Waarom het vliegtuig niet eerder landinwaarts is gezwenkt, is een vraag die onbeantwoord zal blijven. Uit verschillende 'fixes' die werden gegeven, blijkt dat de bemanning de bedoeling had een noodlanding op zee uit te voeren, maar dit waarschijnlijk niet heeft aangedurfd omdat ze geen deugdelijke dinghy hadden.

Het lichaam van de Captain, pilot Officer Zbigniew Jan Kazimierz Dubas, spoelde op 15 juli 1942 aan op Terschelling

 

4 mei 1007

 

8 oktober 2006