Wassermann

 

Seinpaalduin

De foto is van de west-batterij van vlak na de oorlog gemaakt vanaf de Wassermann-radar. De maker van de foto is waarschijnlijk Cor Swart Sr.. Als je de foto inzoomt zie je de boerderij van Van Leunen, met links daarvan, ter hoogte van het seinhuisje, de beruchte "Hühnerfarm".

De grondplaten zijn nog heel goed te zien van de west-batterij, alsmede vele bunkers

.

Cor Swart Sr. heeft heel veel foto's gemaakt in de 2e wereld oorlog, aangezien hij toen de fotograaf op het eiland was. Veel (Duitse) soldaten lieten hun eigen foto's bij hem ontwikkelen en afdrukken waarvan hij soms (als er voldoende tijd voor was) een extra afdruk van maakte voor hemzelf. Zo heeft hij dus ook foto's van achter de schermen kunnen verkrijgen.
De gehele collectie is in bruikleen bij het museum Het Behouden Huis in de Commandeurstraat op West-Terschelling.

 

De Wassermann-toren in 1946

 

Wassermann-S Radar (B24) op het Hoge Duin

 

De val van de Wassermann-toren op Terschelling in 1948

Klik op het plaatje voor een kort filmpje De val van de Wassermann-toren

De eerste keer dat men de Wassermann-toren wilde opblazen mislukte het en bleef de toren staan. Iedereen is toen "weggevlucht" aangezien er wel delen van de toren weg werden geblazen en er een stuk metaal nabij de Burgemeester Mentzstraat is beland. Het was te gevaarlijk. Cor Swart Sr. is wel gebleven en heeft er foto's van gemaakt. Het is niet bekend of het filmpje ook van zijn hand is.